Żadna ATmega644 nie działa. Prośba o pomoc
- niveasoft
- Kontakt:
Re: Żadna ATmega644 nie działa. Prośba o pomoc
Widać, że masz Windows10 i sterowniki od Arduino. Musisz podmienić na właściwe poprzez Zadig.
Juz to chyba ze trzy razy pokazywałem na Elektrodzie. Jedne chodzą z Arduino, jedne z Bascom, a jedne i z tym i z tym.
Juz to chyba ze trzy razy pokazywałem na Elektrodzie. Jedne chodzą z Arduino, jedne z Bascom, a jedne i z tym i z tym.
- Michał6201
Jakim programatorem programujesz?
Może ja mam jakieś badziewia do niczego się nie nadające?
W komputerze stacjonarnym (bo tylko taki posiadam) mam USB3.0. Może toto nie nadaje się pod USB3.0?
No myślę na różne sposoby i w żaden sposób nie idzie wytłumaczyć tego problemu.
Może ja mam jakieś badziewia do niczego się nie nadające?
W komputerze stacjonarnym (bo tylko taki posiadam) mam USB3.0. Może toto nie nadaje się pod USB3.0?
No myślę na różne sposoby i w żaden sposób nie idzie wytłumaczyć tego problemu.
- Michał6201
- niveasoft
- Kontakt:
Tu akurat nie ma różnicy bo to urządzenie dla którego sterowniki już są i to ma być wstecznie kompatybilne.
Dlaczego nie spróbujesz Zadig? Tam są tylko trzy możliwości. Dosłownie 20 minut max.
Do jutra.
Dlaczego nie spróbujesz Zadig? Tam są tylko trzy możliwości. Dosłownie 20 minut max.
Do jutra.
- Michał6201
No właśnie zacząłem o tym czytać. Pierwszy raz w życiu takie coś widzę.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2021, 2:39 przez Michał6201, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał6201
Przeinstalowałem jeszcze raz wszystko od nowa. Użyłem jeszcze raz Zadig i póki co da się programować bezpośrednio z bascoma atmegę32 jak i 644.
Da się jakoś na stałe wyłączyć tą weryfikację w bascomie,a czy za każdym razem trzeba odhaczać ręcznie przed załadowaniem programu do procka?
Da się jakoś na stałe wyłączyć tą weryfikację w bascomie,a czy za każdym razem trzeba odhaczać ręcznie przed załadowaniem programu do procka?
- Jacek
Witam - Michał podaj na jakich pinach masz lcd i jaki duży.
pozdrawiam Jacek.
P.S. po 9 miesiącach udało się odgrzebać płytkę testową, programatory, kabel usb itp
pozdrawiam Jacek.
P.S. po 9 miesiącach udało się odgrzebać płytkę testową, programatory, kabel usb itp
- Michał6201
Cześć:)
Wyświetlacz mam 4x20 znaków
Ale i tak u mnie nie działa z atmega644pa
Nie da się tej atmegi programować pomimo podmiany sterowników programatora, tak jak radził Bartek.
Aktualizacja bascoma nie pomogła.
Podmiana sterowników programatora również nie pomogła.
Cały czas problem jest z zaprogramowaniem atmegi644. Próbowałem przez avr calculator i wszystko się wiesza, nawet nie potrafi odczytać co to za atmega. A bezpośrednio z bascoma może udaje się ta atmege zaprogramować raz na 20 prób. Przecież to bez sensu.
Nie wiem czego Wy używacie że to działa u Was, ale u mnie nie działa. Może macie jakieś specjalistyczne programatory?
Teraz wyjąłem atmege644 i włożyłem atmega32. Pięknie programuje się zarówno przez avr calculator jak i bezpośrednio z bascoma Kilka prób pod rząd, za każdym razem powodzenie
Wyświetlacz mam 4x20 znaków
Code: [Zaznacz cały] [Rozwiń/Zwiń]
- Config Lcdpin = Pin , Rs = Porta.0 , E = Porta.1 , Db4 = Porta.2 , Db5 = Porta.3 , Db6 = Porta.4 , Db7 = Porta.5
- Config Lcd = 20x4
Nie da się tej atmegi programować pomimo podmiany sterowników programatora, tak jak radził Bartek.
Aktualizacja bascoma nie pomogła.
Podmiana sterowników programatora również nie pomogła.
Cały czas problem jest z zaprogramowaniem atmegi644. Próbowałem przez avr calculator i wszystko się wiesza, nawet nie potrafi odczytać co to za atmega. A bezpośrednio z bascoma może udaje się ta atmege zaprogramować raz na 20 prób. Przecież to bez sensu.
Nie wiem czego Wy używacie że to działa u Was, ale u mnie nie działa. Może macie jakieś specjalistyczne programatory?
Teraz wyjąłem atmege644 i włożyłem atmega32. Pięknie programuje się zarówno przez avr calculator jak i bezpośrednio z bascoma Kilka prób pod rząd, za każdym razem powodzenie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jacek
Michał jaki procek wykrywa Bascom 644p czy 644pa?
pozdrawiam Jacek.
pozdrawiam Jacek.
- Michał6201
wykrywa atmega644P
A na procku widnieje napis ATMEGA644PA.
Coś ewidentnie skopane jest w komputerze. Może z windowsem coś nie tak. Nie mam pojęcia. Włożyłem do innej płytki tą atmegę644 i takie same problemy z programowaniem.
Chciałem tylko dojść do źródła problemu tak dla zasady. Bo jak się okazało, a ja wcześniej nie doczytałem, że w atmedze644 są inne rejestry niż w atmedze32 i pomimo że jakoś podmieniłem nazwy tych rejestrów to i tak nie działają poprawnie enkodery. Więc zostanę przy działającym programie napisanym pod atmega32. Nie będę Bartkowi tym głowy zawracał, a sam tego nie zrobię, bo żaden ze mnie programista. Może jakby to programowanie działało,to bym zmieniał nazwy tych rejestrów do skutku i może za którymś tam razem trafiłbym
A na procku widnieje napis ATMEGA644PA.
Coś ewidentnie skopane jest w komputerze. Może z windowsem coś nie tak. Nie mam pojęcia. Włożyłem do innej płytki tą atmegę644 i takie same problemy z programowaniem.
Chciałem tylko dojść do źródła problemu tak dla zasady. Bo jak się okazało, a ja wcześniej nie doczytałem, że w atmedze644 są inne rejestry niż w atmedze32 i pomimo że jakoś podmieniłem nazwy tych rejestrów to i tak nie działają poprawnie enkodery. Więc zostanę przy działającym programie napisanym pod atmega32. Nie będę Bartkowi tym głowy zawracał, a sam tego nie zrobię, bo żaden ze mnie programista. Może jakby to programowanie działało,to bym zmieniał nazwy tych rejestrów do skutku i może za którymś tam razem trafiłbym
Ostatnio zmieniony 13 cze 2021, 23:22 przez Michał6201, łącznie zmieniany 2 razy.