Zegar z NTP i budzikiem
- pimowo
Re: Zegar z NTP i budzikiem
Piny jak piny, ale nie będę się męczył z PWM
Zaraz siądę i naniosę poprawki do schematu, które "urodziły" się przez noc w głowie.
Chyba już mam wszytko opanowane jak miałoby to wyglądać, będzie to "kanapka" ze wszystkiego (skręcone na metalowe dystanse) patrząc kolejno:
- plexiglas z guzikiem antywandalowym, czy jak to tam się zwie. Takie guziki są w windach, domofonach - metalowy, płaski guzik zwierny
- LCD 20x4
- PCB z elektroniką (PCB wielkości PCB LCD)
- plexiglas
Czyli obudowa będzie, ale nie tak do końca. Diody LED dam na plecach PCB z elektroniką i kolorowe światło będzie oświetlać najpierw plexiglas, a przy okazji wszytko co jest za zegarkiem.
W sumie to po za częścią programową to nie wiem jeszcze jakie dać złącze zasilania i gdzie je umieścić - zastanawiam się nad uUSB bo tego wszędzie pełno.
Zaraz siądę i naniosę poprawki do schematu, które "urodziły" się przez noc w głowie.
Chyba już mam wszytko opanowane jak miałoby to wyglądać, będzie to "kanapka" ze wszystkiego (skręcone na metalowe dystanse) patrząc kolejno:
- plexiglas z guzikiem antywandalowym, czy jak to tam się zwie. Takie guziki są w windach, domofonach - metalowy, płaski guzik zwierny
- LCD 20x4
- PCB z elektroniką (PCB wielkości PCB LCD)
- plexiglas
Czyli obudowa będzie, ale nie tak do końca. Diody LED dam na plecach PCB z elektroniką i kolorowe światło będzie oświetlać najpierw plexiglas, a przy okazji wszytko co jest za zegarkiem.
W sumie to po za częścią programową to nie wiem jeszcze jakie dać złącze zasilania i gdzie je umieścić - zastanawiam się nad uUSB bo tego wszędzie pełno.
- pimowo
Niedziela i nie dadzą spokojnie posiedzieć, a niedziela miała być dla mnie
OK, udało mi się opanować schemat i chyba mam już wszytko - przy robieniu PCB zapewne troszkę się zmienią piny przy uC
OK, udało mi się opanować schemat i chyba mam już wszytko - przy robieniu PCB zapewne troszkę się zmienią piny przy uC
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pimowo
Siedział, siedział i wysiedział.... PCB w wersji alfa
Ostatnio zmieniony 29 paź 2020, 0:32 przez pimowo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pikczu
- Kontakt:
szybki jestes
- pimowo
Nie tak bardzo jak bym chciał
@Pikczu, co myślisz o tej płytce, będzie coś z tego?
Na początku myślałem, że się nie pomieszczę, ale przekładam i przekładam wszystkie elementy i nawet trochę miejsca zostało. Najbardziej mnie martwi czy ja wszytko dobrze przemyślałem odnośnie sprzętu - program wiadomo, że można poprawić, a ze sprzętem to już trochę gorzej z poprawkami.
@Pikczu, co myślisz o tej płytce, będzie coś z tego?
Na początku myślałem, że się nie pomieszczę, ale przekładam i przekładam wszystkie elementy i nawet trochę miejsca zostało. Najbardziej mnie martwi czy ja wszytko dobrze przemyślałem odnośnie sprzętu - program wiadomo, że można poprawić, a ze sprzętem to już trochę gorzej z poprawkami.
- Pikczu
- Kontakt:
wygląda naprawdę super.
Wiesz jak masz czas to się możesz pobawić.
Przerzuć c20 na druga stronę oscylatora żeby ścieżki były krótsze.
Wiesz jak masz czas to się możesz pobawić.
Przerzuć c20 na druga stronę oscylatora żeby ścieżki były krótsze.
- pimowo
Dziękuję, staram sięPikczu pisze:wygląda naprawdę super.
Pikczu pisze:Wiesz jak masz czas to się możesz pobawić.
Chciałbym to zrobić raz, a dobrze. Odłożę to na dzień czy dwa, a po małej przerwie inaczej się patrzy na swoje projekty.
Rzeczywiście, masz rację - poprawiłem i zmieniłem poprzedni post.Pikczu pisze:Przerzuć c20 na druga stronę oscylatora żeby ścieżki były krótsze.
- pimowo
Zegarek poskładany i leży od jakiś dwóch miesięcy w szufladzie bo zablokowałem sobie ATmegę
Czy jest jakiś sposób (po za wymianą uC) aby to ruszyło? W ogóle nie ma "kontaktu" z uC - przestawiłem sobie fusebity na takie jak mam w innym module z taką samą ATmegą:
. .
Wrzuciłem chyba dwa razy kod z BASCOM-AVR przez USBasp i na tym koniec, zero odzewu
. .
Sprawdziłem wszystkie połączenia, sprawdziłem czy nie ma jakiś zwarć, podmieniałem kwarce i za żadne skarby AVR nie chce ze mną gadać ;(
ATmegę kupiłem na piekarz.pl a nie jakieś Allegro czy Aliexpress
Czy jest jakiś sposób (po za wymianą uC) aby to ruszyło? W ogóle nie ma "kontaktu" z uC - przestawiłem sobie fusebity na takie jak mam w innym module z taką samą ATmegą:
. .
Wrzuciłem chyba dwa razy kod z BASCOM-AVR przez USBasp i na tym koniec, zero odzewu
. .
Sprawdziłem wszystkie połączenia, sprawdziłem czy nie ma jakiś zwarć, podmieniałem kwarce i za żadne skarby AVR nie chce ze mną gadać ;(
ATmegę kupiłem na piekarz.pl a nie jakieś Allegro czy Aliexpress
- Henryk
Witam
Podaj na XTAL1 zamiast rezonatora , sygnał ttl 500 kHz . Powinno ruszyć , ja tak obudziłem moje atmegi 8 .
Podaj na XTAL1 zamiast rezonatora , sygnał ttl 500 kHz . Powinno ruszyć , ja tak obudziłem moje atmegi 8 .
- pimowo
hmmm... a skąd wziąć taki sygnał?
Dam radę coś takiego napisać na AVR aby na pinie generował taki sygnał?
Dam radę coś takiego napisać na AVR aby na pinie generował taki sygnał?