Czyli Twój sterownik robi pomiary ujemne i dodatnie, więc programowo musisz sobie to przeliczyć. Z tego co piszesz to i tak potrzebujesz odczyty powyżej pH więc pomiary dodatnie.grzeniu 73 pisze:Ja mam sonde podłączoną bezpośrednio do Ads1110. Bez żadnego wzmocnienia. Kalibruje ja na buforze 4 i 7 . Innych buforów nie miałem wiec nie mam pojęcia jak pokazuje po za ph 7. W akwarium mam ustawione na 7.6. pewnie lepiej byloby kalibrować na 9 i 7 PH. Wtedy miał bym akurat ten zakres co potrzebuje.
Jak sam piszesz to robisz kalibrację trochę w nie tą stronę - robisz kalibrację dla wody kwaśnej, a robisz pomiary wody zasadowej
Akwarium morskie?
grzeniu 73 pisze:A ilość gazu i tak sprawdzam obserwując rybki i daje max ile mogę. Komputer ,tylko to utrzymuje na określonym poziomie. I w sumie jest mi obojętne czy te 7.6 to faktycznie tyle jest. Ważne ze zawsze tyle samo.
Zgadza się, że zwierzaki są najważniejsze. Ja swoje akwarium "gazuję" aby zbić pH oraz dla roślin.
Oczywiście masz rację z tą rozdzielczością, troszkę już wymyślam, ale tak lubię he hegrzeniu 73 pisze:Z tym 0.00001 PH to chyba przesadzasz,bo nie mam pojęcia skąd ty weźmiesz tak precyzyjna sondę No chyba ,ze tylko tak dla oka sobie to wyświetlisz
Teraz cały czas piszę o rozdzielczości bo dokładność to już inna bajka.
Na tą chwilę mam Lajona 120, a w nim ustawiam pH 6.70 i histerezę 0.03 wszystko działa jak należygrzeniu 73 pisze:0.1 w akwarium to już za duzo. I tak wahania będziesz miał na poziomie 0.1 -0.3 PH. Ads1110 ma ustawiane wzmocnie do 10 razy. Ale nie robiłem tego.
Jeżeli w swoim sterowniku uzyskam stabilne 0.01 to będzie już mój mały sukces.