Visual Express2010 a Visual Studio 6

Pisanie aplikacji na PC w Visual Studio
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Henryk
Posty: 348
Rejestracja: 22 sty 2018, 17:20

Visual Express2010 a Visual Studio 6

Post autor: Henryk » 24 sty 2018, 22:04

Witam :D
Bartek mam kilka pytań na temat Visual Studio 2010 .
1. Czy Visual Studio 2010 ruszy projekty z Visual Studio 6 pisane pod Win98 :?: , pytam bo mam zainstalowaną wersje studencką na starym pcecie .
2. Program napisany Visual Studio 2010 który przedstawiłeś na stronie domowej do jakiego sterownika napisany :?: czy ten sterownik jest tu gdzieś dostępny :?:

Ciekawy temat , ale jak się bawić , to w obie strony ;)
Awatar użytkownika
niveasoft
Posty: 1212
Rejestracja: 17 sie 2015, 12:13
Kontakt:

Re: Visual Express2010 a Visual Studio 6

Post autor: niveasoft » 24 sty 2018, 22:30

Wybacz, że utworzyłem nowy temat i przeniosłem Twój post, ale porządek musi być :D
Na drugi raz, proszę, utwórz nowy wątek/temat.

Teraz meritum odpowiedzi. Po pierwsze jestem tak zarobiony, że nie ma czasu poinformować na stronie, ale to naprawię teraz szybko, że używam obecnie Visual Studio 2017.
Potrzeba na niego trochę giga na dysku twardym, ale jest bezpłatny jak ten poprzedni. Tak samo jak poprzedni , po miesiącu zapytał mnie czy mam konto w Microsofcie. Podałem mu dane i działa ;)
Z tego co doczytałem przed instalacją to nie da się teraz ściągnąć osobno VB.NET
Teraz ściąga się Visual Studio a podczas instalacji pytał mnie czego będę używał.

Warto chyba zaznaczyć wszystko co się zna :D

Inną sprawą jest adaptacja programu ze starego Visauala do VB.NET.
Nie jestem pewnie expertem w tej dziedzienie. Jednak jakoś sobie kiedyś radziłem.
Są konwertery Online które potrafią zamienić kod C# na .NET i odwrotnie i z różnych innych.
Możliwe że sam Visual Studio coś już potrafi sam.

Dodatkowo pamiętam że kod ze starego Visuala najlepiej jest najpierw importować i podnieść do najnowszego Visuala i dopiero wtedy próbować konwertować/przepisać.

Ogólnie to wszystko się da zrobić. zawsze wymaga to przyswojenia jakiejś porcji wiedzy, chyba że robisz to codziennie :D

Jak już nie wiadomo co dalej to zostaje stackoverflow.com :P
Awatar użytkownika
Henryk
Posty: 348
Rejestracja: 22 sty 2018, 17:20

Re: Visual Express2010 a Visual Studio 6

Post autor: Henryk » 25 sty 2018, 21:26

niveasoft pisze:
24 sty 2018, 22:30
Wybacz, że utworzyłem nowy temat i przeniosłem Twój post, ale porządek musi być :D
Na drugi raz, proszę, utwórz nowy wątek/temat.

Odwieczny problem , zakładać nowy wątek czy nie :?: nigdy nie wiadomo kiedy jest ok :lol:
niveasoft pisze:
24 sty 2018, 22:30
Inną sprawą jest adaptacja programu ze starego Visauala do VB.NET.
Znalazłem program co konwertowania programu pomiędzy starym a nowym VB , niestety kiepsko działa .
Z czystej ciekawości zainstalowałem Visual Express 2010 , hmm d.... nie urywa , ale działa ( osobiście wolę interfejs starego VB ) bez tego "cukierkowego " wyglądu .
Kwestia czasu , na przyzwyczajenie się do jego wyglądu ;)

Mogę liczyć na małe wsparcie w temacie obsługi portu LPTw Visual Express2010 pod win XP :?: w niższych Windowsach sobie radziłem bez problemu .
Ładowałem bibliotekę inpout32.dll i po kłopocie :)
WinXP używam , ale od kuchni kompletnie nie kumam :| przykładów dla portu szeregowego jest mnóstwo , a dla LPT samie popierdółki mało pomocne .
Awatar użytkownika
pimowo
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2016, 10:07

Re: Visual Express2010 a Visual Studio 6

Post autor: pimowo » 25 sty 2018, 23:34

Henryk pisze:Odwieczny problem , zakładać nowy wątek czy nie :?: nigdy nie wiadomo kiedy jest ok :lol:
To proste... Jeden problem, jeden temat ;)
Awatar użytkownika
niveasoft
Posty: 1212
Rejestracja: 17 sie 2015, 12:13
Kontakt:

Re: Visual Express2010 a Visual Studio 6

Post autor: niveasoft » 27 sty 2018, 0:17

Nigdy się oprogramowaniem portu LPT nie zajmowałem więc tu nie pomogę.
Nie używam go już po prostu.
Notebook HP NX9005 z XP, sprzętowym COM i LPT trzymam dla kliku programów i dlatego że ma dobrą baterię :D
ODPOWIEDZ