Czy da się uruchomić taki lcd w Bascom avr? ILI9341
- niveasoft
- Kontakt:
Re: Czy da się uruchomić taki lcd w Bascom avr? ILI9341
Archiwum pewnie podobne do tego załączonego dwa posty wyżej.
Przerobienie biblioteki napisanej w Bascom na Xmege to drobnostka. Trudniej się robi tylko jeśli jest zoptymalizowana i napisana w ASM.
Xmeg`i mają trzy porty wirtualne które można mapować i wtedy każda biblioteka napisana na port pasuje od strzała a tylko takie na SPI lub i2C wymagają kosmetycznych poprawek..
Przerobienie biblioteki napisanej w Bascom na Xmege to drobnostka. Trudniej się robi tylko jeśli jest zoptymalizowana i napisana w ASM.
Xmeg`i mają trzy porty wirtualne które można mapować i wtedy każda biblioteka napisana na port pasuje od strzała a tylko takie na SPI lub i2C wymagają kosmetycznych poprawek..
- tomaszdko
Bartek a jak podłączy taki wyświetlacz ILI9341
Pod tą bibliotekę https://www.mcselec.com/index2.php?opti ... sc&start=0
Czy da się podłączyć i które piny użyć Atxmegi i Lcd .
Pod tą bibliotekę https://www.mcselec.com/index2.php?opti ... sc&start=0
Czy da się podłączyć i które piny użyć Atxmegi i Lcd .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- niveasoft
- Kontakt:
Trochę z tym roboty. Najlepiej otworzyć przykład ATMega_TFT albo ten od Xmega_TFT.
Tam jest na przykład "Lcd_enable_spi = True" i to musisz zakomentować. Tak samo jak w przykładzie dla Xmegi "Lcd_enable_16bit"
Potem otwierasz ILI9341.INC i tam się ustawia który to dataport i control port i numerkami pinów sie ustawia który to reset itd..
Da się bo ja ja właśnie sobie przerobiłem na Xtiny AVR128DB64.
Tam jest na przykład "Lcd_enable_spi = True" i to musisz zakomentować. Tak samo jak w przykładzie dla Xmegi "Lcd_enable_16bit"
Potem otwierasz ILI9341.INC i tam się ustawia który to dataport i control port i numerkami pinów sie ustawia który to reset itd..
Da się bo ja ja właśnie sobie przerobiłem na Xtiny AVR128DB64.
- tomaszdko
Bartek to ty jesteś na forum Bascom pod nick EDC ?
- niveasoft
- Kontakt:
Tak a co?
Teraz tak łączę kropki jak widzę podobne screeny tego TFT.
Czasem zapominam o jakimś temacie.
Teraz tak łączę kropki jak widzę podobne screeny tego TFT.
Czasem zapominam o jakimś temacie.
- tomaszdko
Dzięki za opis i bibliotekę bo odpaliła od razu bez problemów , muszę ją tylko rozkminić bo fonty 8x8 są naprawdę małe i zawsze idą z góry do dołu a nie z lewa na prawo jak w typowej obsłudze lcd . Zaleta jest szybkość bo jednak 8bit szyna robi swoje i nie ważne czy lcd , tft .
Nie lubię tego dzbana na forum MWS , mądrzejszy od telewizora cFaniak .
Dzięki .
Nie lubię tego dzbana na forum MWS , mądrzejszy od telewizora cFaniak .
Dzięki .
- niveasoft
- Kontakt:
Const Lcd_mode = 3 'LCD Mode 1=Portrait 2=Portrait 180° 3=landscape 4=landscape 180°
Jak się nie mylę to linia 30 w tym moim przykładzie.
Jak będziesz chciał użyć dotyku to tam jest chyba specjalizowany kład ADS a nie ten co miał Netzman w swojej płytce także jego sie obsluguje inaczej.
W tym moim drugim na SPI to go widac a w tym na portach to jest chyba pod wyswietlaczem.
Jak się nie mylę to linia 30 w tym moim przykładzie.
Jak będziesz chciał użyć dotyku to tam jest chyba specjalizowany kład ADS a nie ten co miał Netzman w swojej płytce także jego sie obsluguje inaczej.
W tym moim drugim na SPI to go widac a w tym na portach to jest chyba pod wyswietlaczem.
- niveasoft
- Kontakt:
Uruchomiłem kontroler dotyku na sprzetowej SPI
Troche trudno trafic w przyciski jak sie patrzy przez kamerę i ekran telefonu...
To taka plansza testowa na dzisiaj wieczór. Docelowo będzie cos innego.
Troche trudno trafic w przyciski jak sie patrzy przez kamerę i ekran telefonu...
To taka plansza testowa na dzisiaj wieczór. Docelowo będzie cos innego.
- tomaszdko
Dotyk menu do automatyki to akurat fajna sprawa . Ja właściwie na razie pomijam dotyk lcd , interesuje mnie szybkie wyświetlanie .
Używanie podstawowych bibliotek do szybkiej animacji nie ma sensu i nie ważne czy pisze się w C czy Bascom . Trzeba znać obsługę samego lcd by móc
używać bufor a najlepiej jak masz szynę równoległą a nie jakieś spi , i2c . Do menu ok ale animacje to już odpada . Szkoda że ludzie co piszą biblioteki
pod Bascom nie biorą pod uwagę tego , takie arduino właśnie tym wygrywa (masa bibliotek i rozbudowane o bufory lub skomplikowane algorytmy).
Kiedyś mówili ludzie że Bascom odmóżdża bo nie trzeba się zagłębiać , no właśnie trzeb by móc coś zrobić . To arduino wręcz odmóżdża bo pod wszystko są
biblioteki , dodajesz zmienne i gotowe heheh
Używanie podstawowych bibliotek do szybkiej animacji nie ma sensu i nie ważne czy pisze się w C czy Bascom . Trzeba znać obsługę samego lcd by móc
używać bufor a najlepiej jak masz szynę równoległą a nie jakieś spi , i2c . Do menu ok ale animacje to już odpada . Szkoda że ludzie co piszą biblioteki
pod Bascom nie biorą pod uwagę tego , takie arduino właśnie tym wygrywa (masa bibliotek i rozbudowane o bufory lub skomplikowane algorytmy).
Kiedyś mówili ludzie że Bascom odmóżdża bo nie trzeba się zagłębiać , no właśnie trzeb by móc coś zrobić . To arduino wręcz odmóżdża bo pod wszystko są
biblioteki , dodajesz zmienne i gotowe heheh