Pcf8583 RTC Pomoc z obsługą

Pytania, kody i porady dotyczące nie tylko Bascom.
Awatar użytkownika
niveasoft
Kontakt:

Re: Pcf8583 RTC Pomoc z obsługą

Post autor: niveasoft » 16 mar 2017, 21:19

pimowo pisze:A czy tak samo prosto można użyć DS1307 i/lub DS3231?
Biblioteka do DS1307 jest już instalowana razem z Bascom i niczego ściągać nie trzeba.
Nazywa się ds1307clock.lib
Ten libs automatycznie wpisuje w Bascomowe zmienne dane pozyskane z RTC.

Trzeba sobie tylko zdać sprawę z plusów tego rozwiązania. Masz potem szereg gotowych funkcji do dyspozycji, przy czym ja najczesciej korzystam z Dayofweek() Czyli podajesz datę a on Ci powie jaki to będzie/jest dzień tygodnia :D
Bez jakichś tam Subów i obliczeń.

Co ciekawe mam podpięty ten drugi DS3231 i on te podstawowe adresy czyli godzina, minuta, sekunda, miesiąc itd ma w tych samych miejscach co stary DS1307. Zrobili je kompatybilne i pod względem programowym stosuję je zamiennie.
kulamario pisze:Wymyśliłem sobie ze datę i godzinę będziemy ustawiać trzema przyciskami góra dól i enter
No to działaj. Do zegarka łatwo jest zapisać nowe dane bo wystarczy przy każdym Enter napisać Gosub Settime chyba że idzie o date to Gosub Setdate
Awatar użytkownika
pimowo

Post autor: pimowo » 16 mar 2017, 22:47

Dzięki Panowie za cenne informacje. Niedługo będę się brał za zegarek to dam znać co i jak działa :D

Pytanie tak przy okazji... czy da się jakoś opanować dwa "budziki"?
Nie do końca ma to być budzik, ale działać ma to tak, że jak będzie np. godz. 7:00 to ma wykonać zadanie nr1, a jak będzie np. godz. 22:00 to ma wykonać zadanie nr2
Awatar użytkownika
niveasoft
Kontakt:

Post autor: niveasoft » 18 mar 2017, 11:19

kulamario pisze:Wymyśliłem sobie ze datę i godzinę będziemy ustawiać trzema przyciskami góra dól i enter
a wiec tak jeśli przytrzymamy enter wejdziemy w ustawienia godziny gdzie przyciskiem góra dól będziemy mogli zwiększyć lub zmniejszyć wartość naciśniecie przycisku enter przeniesie nas do minut gdzie tez będziemy mogli zmienić wartość i tak aż do roku ponowne długie przyciśniecie przycisku enter zapamięta nasze ustawienia
Taki przykład mogę napisać. Powinien być po południu ;)
pimowo pisze:Pytanie tak przy okazji... czy da się jakoś opanować dwa "budziki"?
Nie do końca ma to być budzik, ale działać ma to tak, że jak będzie np. godz. 7:00 to ma wykonać zadanie nr1, a jak będzie np. godz. 22:00 to ma wykonać zadanie nr2
Kiedy to są tylko dwa zadania to można sprawdzać warunki zaczynając od tego "If _sec = 0 Then" i dalej sprawdzać czy _min i _hour zgadzają się z tymi o której coś ma sie wykonać.
Kiedy jednak zadań jest dużo to lepiej chyba raz odnaleźć kolejny alarm i pilnować sobie tylko jego. Można nawet ustawić/przestawiać Alarm w RTC i tutaj faktycznie skorzystać z funkcji które zamieścił kolega @pikczu.

Podsumowując, albo zawsze sprawdzasz wszystko, albo sprawdzasz tylko warunki najbliższego alarmu, albo przestawiasz alarm w RTC i on Ci przypomni bo od tego jest :D
ODPOWIEDZ