Uruchomienie 3 enkoderów
- Pikczu
- Kontakt:
Re: Uruchomienie 3 enkoderów
Mają je w Digikey po 5 dolarów za sztukę sporo muszę przyznać.
https://www.digikey.com/en/products/det ... S/12760864
Zagadnienie jest ogólnie proste, zdecydowanie wybrał bym komunikacje po SPI i przerwanie.
https://www.digikey.com/en/products/det ... S/12760864
Zagadnienie jest ogólnie proste, zdecydowanie wybrał bym komunikacje po SPI i przerwanie.
-
Nie chcę tworzyć nowego wątku więc podklejam tutaj pytanie:
jeżeli moj konfiguracja odnośnie enkodera jest taka:
to enkoder jest odczytywany. Jesli konfiguracja jest taka:
to enkoder nie jest odczytywany . Dzieje się tak dla każdego numeru mux>0. Właściwie jest to rozwiązanie podobne do już wymienionego w tym wątku, gdzie dla Mux2 i Mux4 zastosowano kolejne enkodery i działające (chyba), więc gdzie robię błąd? W układ mam wpięty tylko ten jeden enkoder i chcę go 'powiesić' właśnie na Mux2..
Z poważaniem
Marcin
jeżeli moj konfiguracja odnośnie enkodera jest taka:
Code: [Zaznacz cały] [Rozwiń/Zwiń]
- config pind.1 = input
- config Pind.0 = input
- Config Xpin = Portd.1 , Outpull = pullup , Sense = low_level
- Config Xpin = Portd.0 , Outpull = pullup , Sense = low_level
- '--------------------------------------------------------------
- Config Event_system = Dummy , Mux0 = Portd.0 , Qd0 = Enabled, Digflt0 = 4
- Config Tcc5 = Normal , Prescale = e0 , Event_source = E0 , Event_action = Qdec
Code: [Zaznacz cały] [Rozwiń/Zwiń]
- Config Event_system = Dummy , Mux2 = Portd.0 , Qd2 = Enabled, Digflt2 = 4
- Config Tcc5 = Normal , Prescale = e2 , Event_source = E2 , Event_action = Qdec
Z poważaniem
Marcin
- Pikczu
- Kontakt:
Niestety ja nie pamiętam co i jak dawno nic z tym nie robiłem.
Ale może zacznij od tego:
viewtopic.php?f=18&t=66
Ściąg sobie Xmega Au pdf-a
https://ww1.microchip.com/downloads/en/ ... Manual.pdf
Strona 75.
Ale może zacznij od tego:
viewtopic.php?f=18&t=66
Ściąg sobie Xmega Au pdf-a
https://ww1.microchip.com/downloads/en/ ... Manual.pdf
Strona 75.
-
Właśnie dzisiaj się wyjaśniło. pytanie zadałem też na forum mcselec i w odpowiedzi jest manual https://ww1.microchip.com/downloads/en/ ... Manual.pdf str. 90 - niestety xmegi wersji E5 mają tylko event_channel "0" do obsługi enkodera. trochę lipa, potrzebuję min. dwóch kanałów do obsługi urządzenia. Bedę szukał innego modułu, chociaż dzisiaj to graniczy z cudem
Dzięki za pomoc.
Z poważaniem
Marcin
Dzięki za pomoc.
Z poważaniem
Marcin
- Jacek
Witam - nie koniecznie
pozdrawiam Jacek.
pozdrawiam Jacek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Brałem to pod opcję, ale na jednej płytce z dwoma enkoderami łatwiiej zrobię interpolację x,y (na dwa silniki).
Z poważaniem
Marcin
Z poważaniem
Marcin
- niveasoft
- Kontakt:
Trochę mi się przysnęło bo roboty masa
Płytka na zdjęciu od Jacka to pod Megę typu A taka jak była w X3-DIL64
...ale tak na boku napisze, że ostatnio robiłem odczyt trzech enkoderow na raz do maszyny CNC na ...Atmega328P i te wszystkie enkodery oprogramowałem na PCINT i to wszystko działa jak złoto. Oprogramowało się to prosto bo każdy enkoder dostał osobny port (PORTB, PORTC, PORTD) i tam łatwo się nałożyło maski PCMSKx tak że w przerwaniu nie trzeba było zgadywać który pin. W Xmedze można zrobić to samo i dużo więcej.
Xmega jest spoko, ale już taka nawet mega328P potrafi wygenerować trzy PWM z krokiem 256 przesunięte w fazie o 120 stopni 50Hz czyli taki UPS na trzy fazy tak więc obsługa jakichś tam trzech enkoderków to nie jest znowu jakiś chalenge.
Nie upierałbym się przy Event system. Może posłużyć gdzie indziej.
Płytka na zdjęciu od Jacka to pod Megę typu A taka jak była w X3-DIL64
...ale tak na boku napisze, że ostatnio robiłem odczyt trzech enkoderow na raz do maszyny CNC na ...Atmega328P i te wszystkie enkodery oprogramowałem na PCINT i to wszystko działa jak złoto. Oprogramowało się to prosto bo każdy enkoder dostał osobny port (PORTB, PORTC, PORTD) i tam łatwo się nałożyło maski PCMSKx tak że w przerwaniu nie trzeba było zgadywać który pin. W Xmedze można zrobić to samo i dużo więcej.
Xmega jest spoko, ale już taka nawet mega328P potrafi wygenerować trzy PWM z krokiem 256 przesunięte w fazie o 120 stopni 50Hz czyli taki UPS na trzy fazy tak więc obsługa jakichś tam trzech enkoderków to nie jest znowu jakiś chalenge.
Nie upierałbym się przy Event system. Może posłużyć gdzie indziej.
- Jacek
Tak Bartku zgadza się - na jesień jak czas pozwoli będę Cię męczył dalej z moim projektem sterownika tokarki.
pozdrawiam Jacek.
pozdrawiam Jacek.
-
Te enkodery tylko jako wskazania położenia czy na ich podstawie leci jakiś proces wysterowania silników? Jak zrobiłem ramię robotyczne to jedna atmega328 na jeden enkoder plus jako generator pwm do jednego steppera. Generalnie projekt działa ale ... Dlatego zacząłem analizować wątek kolegi Jacka - coś jak pid kontroller lub inaczej zamknięta pętla sprzęzenia. I od razu dla 3 silników...
-
Wobit robi chyba taki sterownik dla 4 stepperów plus 4 enkodery ale nie wiem co tam siedzi. Może stm/arm.