Może się komuś przyda a akurat narysowałem obrazek
Do testów jednego urządzenia które może być obsługiwane przez telefony z Androidem lub iOS potrzebowałem podłączyć w nim jednocześnie Bluetooth Low Energy HM-10 i dla wstecznej kompatybilności Bluetooth Classic HC-05.
Zrobiłem to najprościej jak umiałem Dwie diody Schottky i rezystor podciągający. Bezpośrednie połączenie bez diod nie jest możliwe ponieważ każdy z modułów w stanie bezczynności wystawia stan wysoki a nadawanie polega na zwieraniu do masy. Tak więc teraz zwierają do masy przez diody a stan kiedy nie nadają ustawia podciągający rezystor.
Tak można w gwiazdę podłączyć więcej Slave`ów jeśli Master jest tylko jeden.
Dwa moduły do jednego portu COM
- niveasoft
- Kontakt:
Dwa moduły do jednego portu COM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Michał6201
Re: Dwa moduły do jednego portu COM
Świetne rozwiązanie.
Czyli jak dobrze zrozumiałem mogę podłączyć np. do Atmega32, który ma jeden UART, dwa moduły: bluetooth i np. GSM?
Czyli jak dobrze zrozumiałem mogę podłączyć np. do Atmega32, który ma jeden UART, dwa moduły: bluetooth i np. GSM?
- niveasoft
- Kontakt:
Re: Dwa moduły do jednego portu COM
W sensie połączenia elektrycznego tak i nawet Bluetooth sobie z tym poradzi, ale myślę, że moduł GSM nie będzie rozumiał przepływających pomiedzy Atmega<>BT danych i będzie się wcinał w transmisje pisząc "ERROR"
Co innego też jak zbudujesz sobie dwa urządzenia Slave które odzywają się tylko jak podasz ich adres. Czyli pytasz moduł 1 a 2 się nie wcina. Wtedy właśnie to połączenie elektryczne tez się sprawdzi.
Co innego też jak zbudujesz sobie dwa urządzenia Slave które odzywają się tylko jak podasz ich adres. Czyli pytasz moduł 1 a 2 się nie wcina. Wtedy właśnie to połączenie elektryczne tez się sprawdzi.